Μουσική Προπαιδεία - Προθεωρία - Κοντσερτίνα. Το φυτώριο του Ωδείου μας.

Το Μουσικοπαιδαγωγικό Τμήμα του Ωδείου μας λειτουργεί από την αρχή της ίδρυσής του. Προσφέρει στα παιδιά της τρυφερής ηλικίας μια ευχάριστη γνωριμία με τα δώρα της μουσικής, αλλά και στοργική καθοδήγηση ώστε να συνεχίσουν τις ωδειακές σπουδές τους.
Η υπεύθυνη του τμήματος Γιούλα Μιχαήλ και οι δασκάλες Μαρία &  Πελίνα Ανδριανοπούλου, και Γιάννα Βράτιμου, μέσα από το ακόλουθο βίντεο μας παρουσιάζουν τον κόσμο της μουσικοπαιδαγωγικής:

  Και τώρα, ας γνωρίσουμε την διδακτική μας ομάδα:

ΓΙΟΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ υπεύθυνη μουσικοπαιδαγωγικού τμήματος

Γεννήθηκε στο Bόλο. Σπούδασε λυρικό τραγούδι (δίπλωμα μονωδίας με άριστα) στη Aθήνα, μουσική παιδαγωγική στην Ecole d’ art Martenot, θέατρο με το Stefano Scribani και τζαζ αυτοσχεδιασμό στο IACP, στο Παρίσι όπου εργάστηκε σε σχολεία και συμμετείχε σε συναυλίες.  Έχει εξειδικευτεί στο σύγχρονο φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Mεγάρου Mουσικής Aθηνών (“Mία ιστορία της jazz”, “Πυλάδης”) κι έχει συνεργαστεί με το Aμφιθέατρο του Σπ. Eυαγγελάτου στην Eπίδαυρο στη μουσική διδασκαλία. Tραγούδησε με το Kουιντέτο Mιb (τανγκό) του Iονίου Πανεπιστημίου, τους Novitango, τους Jazz Upstairs Band, τους Jazzin', την Oρχήστρα Tζαζ του Δήμου Aθηναίων αλλά και με γνωστούς μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής σε συναυλίες στην Aθήνα, στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Eλλάδας. Έχει συνεργαστεί με σύγχρονους συνθέτες όπως M. Λαπιδάκης, Γ. Kουρουπός, N. Kυπουργός, Δ. Παπαγεωργίου, S. Adam, και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με τους A4M productions ως vocalist στα έργα «Κανταν» και την εικαστικο-θεατρική παράσταση  Prometheus bounded”  σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Δράγκου που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια φεστιβάλ του ΚΘΒΕ. Έχει παρουσιάσει Lieder των G. Malher, F.Schubert, Cl. Debussy, Ch. Ives, J. Brahms, De Falla, κ.ά. ενώ έχει συνεργαστεί με το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Α.Π.Θ με θέμα τις Sequenzas του L.Berio.
Συνεργάστηκε με την Oρχήστρα των Xρωμάτων στο κύκλο μουσική-σινεμά και με τους Plaza ensemble σε ένα αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.Δισκογραφικά εμφανίσθηκε στο CD “‘Eργα Eλλήνων Συνθετών” της “Oρχήστρας Nυκτών Oργάνων Δήμου Πάτρας” ενώ με τον γάλλο συνθέτη/τρομπετίστα Serge Adam, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2008, το cd synomilia για φωνη, τρομπέτα και ηλεκτρονικά από την εταιρεία defkaz. Η συνεργασία της με τον γάλλο τρομπετίστα και συνθέτη Serge Adam συνεχίστηκε με την δημιουργία του προτζεκτ synomilia II, ένα αφιέρωμα στο Νίκο Εγγονόπουλο  που παρουσιάσθηκε στο Παρίσι τον Μάρτιο 2019 και σε περιοδεία στην Ελλάδα το Ιανουάριο 2020.
Στην Eλλάδα εργάζεται σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και της Aθήνας ως καθηγήτρια μονωδίας και σύγχρονου τραγουδιού αλλά και ως μουσικο-εκπαιδευτικός.   Επίσης είναι υπέυθυνη των τμημάτων προπαιδείας και προθεωρίας στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης.
Έχει γράψει τα μουσικά παραμύθια «Η μεγάλη βόλτα του κύριου Πετράν» «Τιριμπιμπίμ, ο ιππότης των χρωμάτων», τις διασκευές για μικρά παιδιά των έργων  «Ο μαγικός αυλός» και “Ο κουρέας της Σεβίλλης” Εκδόσεις Διάπλαση, όπως επίσης τα μουσικοεκπαιδευτικά βιβλία «Πινακωτή, πινακωτή και στα παιχνίδια μουσική» Εκδόσεις Σπουδή και «Φωνητικά παιχνίδια, από την ομιλία στο τραγούδι» Εκδόσεις ΔιάπλασηΈχει συνεργαστεί με την Action Art/Εικαστική δράση σε παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών δημιουργώντας πρωτότυπα ηχητικά/μουσικά τοπία. 
Σχετικά links
synomilia II "plaster andguard"ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ δασκάλα προπαιδείας, καθηγήτρια ακκορντεόν και γενικών θεωρητικών


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ανάμεσα σε ανθρώπους με καλλιτεχνική φύση που αγαπούν το τραγούδι, τον χορό και το γλέντι. Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία, Ακκορντεόν, Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά, την πιο σημαντική όμως εκπαίδευση την κάνω  κοντά στα παιδιά μου.
Από την αρχή των σπουδών μου επιδιώκω να συμμετέχω σε σεμινάρια και δράσεις σχετικά με την Μουσική, την Ιστορία Τέχνης και τα Παιδαγωγικά, γιατί πιστεύω στην ανανέωση και βελτίωση μέσω της γνώσης και της ανταλλαγής ιδεών.
Εργάζομαι από το 1990 σε Δημόσια και Ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα διδάσκοντας μουσική και συμμετέχοντας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Ανήκω στο εκπαιδευτικό δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου  Πετρούπολης από το 1993 διδάσκοντας Ακκορντεόν, Θεωρία Μουσικής και Μουσική Προπαιδεία με συμμετοχή και στην παρουσίαση του προγράμματος της Προπαιδείας στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πετρούπολης. 
Επειδή πάντα με  ενθουσίαζε το παιχνίδι με τις λέξεις, βρήκα την ευκαιρία μέσα απ’ την δουλειά μου να προσαρμόζω στίχους σε ήδη υπάρχουσες μελωδίες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και να διασκευάζω ή να κατασκευάζω κείμενα  για τις εκδηλώσεις που παρουσιάζουμε.

Το να είμαι μαζί με παιδιά είναι για μένα κάτι εντελώς φυσικό. Είναι σαν την ανάγκη να αναπνέω καθαρό αέρα και όπως είπε κάποιος : «έτσι ελπίζω να μην ‘γεράσω’ ποτέ!»


ΠΕΛΙΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ δασκάλα προπαιδείας και καθηγήτρια αρμονίου

Ξεκίνησα το ταξίδι μου στη μουσική από μικρή ηλικία στο τμήμα κλασσικού Αρμονίου του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Αρμόνιο και τα ανώτερα θεωρητικά στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας συνέχισα τις σπούδες μου στο Εκκλησιαστικό Όργανο. Είχα τη χαρά να δώσω ρεσιτάλ και συναυλίες σε διάφορους χώρους της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας παίζοντας, μεταξύ άλλων, έργα νέων Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά γι’αυτές τις συναυλίες κι έργα για ορχήστρα, φωνές και Εκκλησιαστικό Όργανο. Παρακολούθησα μαθήματα τεχνικής και ερμηνείας Εκκλησιαστικού Οργάνου δίπλα σε διακεκριμένους Οργανίστες ( Bjorn Andor Drage, Johanes Geffert, Wijnand Van De Pol, Naji Hakim). Επί σειρά ετών υπήρξα Οργανίστρια στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου των Αγίων Αναργύρων. Είμαι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου.
Παράλληλα με τη μελέτη και διδασκαλία του Εκκλησιαστικού Οργάνου, παρακολούθησα σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής για την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας καθώς και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Έχω διδάξει σε διάφορα Ωδεία της Αθήνας Αρμόνιο και θεωρητικά και από το 1994 ανήκω στο εκπαιδευτικό δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης (ΔΩΠ). Διδάσκω Αρμόνιο και μουσικοκινητική στα τμήματα μουσικής προπαιδείας-προθεωρίας και concertina του Ωδείου. Από το 2003 συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Πετρούπολης διδάσκοντας μουσικοκινητική στα νηπιαγωγεία της πόλης προσπαθώντας να γνωρίσουν όλα τα μικρά παιδιά τον μαγικό κόσμο της μουσικής.


ΓΙΑΝΝΑ ΒΡΑΤΙΜΟΥ δασκάλα προπαιδείας και καθηγήτρια σαντουριού και γενικών θεωρητικών

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πετρούπολη. Σπούδασα πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης. Πιάνο με την κ. Σοφη Μουρατογλου, παίρνοντας το πτυχίο μου το 2016. Παράλληλα, σπούδασα ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο αρμονίας, αντιστιξης και φουγκας) με τον κ. Φώτη Κουτζαγιωτη, καθώς και Βυζαντινή μουσική με τον κ. Δημήτρη Μαστροσπυρο (δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής). 
Παρακολούθησα μαθήματα σαντουριου με τον κ. Τάσο Διακογιωργη και συμμετείχα σε συναυλίες, καθώς και στην παραδοσιακή χορωδία των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, παίζοντας σαντούρι. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικης με την κ. Γιούλα Μιχαήλ (στο Ωδείο μας), καθώς και σεμινάρια πιάνου και μαθήματα φωνητικής. 
Από το 2003 διδάσκω μουσικοκινητική, συμμετέχοντας σε προγράμματα του Δήμου Πετρούπολης για τα νηπιαγωγεία, καθώς και στο ΔΩΠ, στα τμήματα της προπαιδείας. Διδάσκω επίσης σαντούρι και συνεργάζομαι με διάφορα μουσικά σχήματα.
Το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης είναι για μένα δεύτερο σπίτι μου. Εδώ μεγάλωσα, σπούδασα και πλέον σαν εργαζόμενη, νιώθω ευτυχής για την πορεία του, που είναι διαρκώς ανοδική. Με πολλή αγάπη και δημιουργικότητα, όλοι οι συνάδελφοι έχουμε συμβάλλει ώστε το ωδείο μας να προσφέρει χαρά και γνώση σε όσους επιθυμούν να διεισδύσουν στο μαγικό κόσμο της μουσικής.